mail@hebrewschool-bg.org

Книги

Буко Пити и Емил Кало „Българската общественост за расизма и антисемитизма”

Описание
През 1937 г. българският журналист и издател Буко Пити публикува анкета с 60 видни представители на българската общественост, посветена на расизма и антисемитизма. Днес  тази скромна книжка изглежда като някакво свръхестествено прозрение. Къде с нарочно проведени за случая интервюта, къде с подбрани направени по-рано изказвания и публикации, Буко Пити на пръв поглед просто реагира на това, което по-прозорливите вече усещат да се носи из Европа (цяла година преди Кристалната нощ).
Емил Кало през 2008 повтаря експеримента…

Михаел Бар Зоар – „Извън Хватката на Хитлер”

Автор: Михаел Бар-Зоар/ Michel Bar-Zohar
Раздел: Съвременна история
Издателство: УИ „Св. Климент Охридски”
Народност: американска
Преводач: Албена Танева
Описание

Смелост. Често използваме тази дума и не спираме да мислим за нейното значение. Имало ли е случай в световната история напоследък, който да е истинска проява на смелост, действие на цяла нация, акт, който спасява живота на хиляди, дори десетки хиляди?
Отговорът е кратък – пример за подобна смелост може да се открие у българския народ, който колективно и дръзко не се подчини на нацистката заповед да се унищожат всички около 50 хиляди български евреи по време на Холокоста. Най-истинският отговор обаче, единственият отговор, който прави осезаемо справедливото отношение спрямо българския народ от времето на Втората световна война, се намира на страниците на тази книга. В нея е историята на един обикновен народ, успял да каже “не” заради своята неподправена смелост, единство и непоклатим морал. “Не” на влаковете за депортиране, “не” на концентрационните лагери, “не” на машините за избиване. “Да” за своите еврейски съседи, “да” на справедливостта, “да” на смелостта.

Холокост

Автор: Мартин Гилбърт
Описание
“Книгата трябва да се чете и препрочита. Болезнено е, но пак трябва да я четем. За да научим? Не. Да разберем? Не, и това не. Просто да си спомним за онези, които светът преди много време се опита да забрави.” – Ели Визел, “Чикаго Трибюн” “Забележиелно постижение…красноречив документ…М. Гилбърт е използвал професионалните си умениа като историк…за да вплете разпокъсаните показания в гладък разказ…” – Джон Грос, “Ню Йорк Таймс” “Той редува студените факти и кошмарните лични истории в майсторски хронологичен разказ…ХОЛОКОСТ се изправя срещу нас с ясно поставени въпроси, въпроси без отговор. За нашата човечност, за ценностите и величината на страданието… Като показва възможността да се случи отново.” – Питър Хей, “Лос Анжелис Таймс

Модерност и Холокост

Зигмунт Бауман
Описание
“…това е една от онези книги, които променят основно представите ни за нашето време.” – Times Literary Supplement
В новата си книга Зигмунт Бауман блестящо поставя въпроса на какво би могла да ни научи социологията, докато разглеждаме явления като Холокоста. А какво би трябвало да научи социологията от подобни явления? Как би могла да се обърне нашата гледна точка за модерността, когато имаме пред себе си тази зловеща проява на човешкото безумие?..
 
Главната тема на Бауман обаче е проучването на дълбинната връзка между модерността и Холокоста. Две толкова популярни и емблематични всяко по своему явления се оглеждат едно в друго и не харесват това, което виждат. Кое е онова, което едновременно ги свързва, привлича и отблъсква?
Нищо подобно не се е появявало не само на български, но и в световната социологическа литература, признават издателите от авторитетното английско издателство Blakwell. Написана изключително задълбочено, с типичната за Бауман широта и оригиналност на идеите, книгата ще привлече вниманието и интереса на социолози, политолози, историци, както и на широк кръг интересуващи се от темата читатели.

Оставете коментар


Refresh© 2012

Scroll to top