mail@hebrewschool-bg.org

Филми

Животът е прекрасен (1997)

La vita è bella (original title)

Life Is Beautiful

Държава: Италия

Година: 1997

Линк към IMDB

Режисьор: Роберто Бенини

В ролите: Роберто Бенини, Николета Браши, Джорджо Кантарини, Джустино Дурано, Серджо Бини Бъстик, Мариса Передес, Хорст Бучхолз и др.

Резюме: Роберто Бенини се надсмя над фашизма през сълзи. Може би комедията “Животът е прекрасен” е първият артистичен жест с такъв размах на една бивша фашистка държава, която иска да се надсмее над историческата си обремененост. Същата година, когато той беше създаден (1998-а) и испанците в лицето на режисьора Фернандо Труеба излязоха с комедия в концлагер: “Момичето на твоите мечти”, история за Гьобелс, влюбен в една циганка (Пенелопе Круз).И двата филма, отличаващи се с южноевропейска дива темпераментност, са повече от смешни. Толкова по-горчиви са сълзите на зрителя, когато осъзнае за колко страшни и тежки неща е ставало дума, докато той се е смял.Животът, изтипосан в “Животът е прекрасен”, всъщност е прекрасен само в очите на малкото еврейче (Серджо Бустик), попаднало в концентрационен лагер заедно с баща си (Бенини). През цялото си пребиваване там, дори и когато баща му отива на разстрел с клоунска стъпка, тип “Като египтянин”, момченцето вярва, че всичко това е игра. “Който събере 1000 точки, получава танк!”, обяснява правилата героят на гениалния Роберто Бенини. И всичко е доста смешно! Разбира се веселите сцени, като тая в която еврейчето се запознава с германчето Шванц (Schwanz, знаем, е неприлична немска дума, обозначаваща мъжки полов орган), веселите сцени се редуват с непоносимо тъжни сцени. Как може да реагира едно детенце, като научи, че от най-добрите му приятели правят сапун и абажурчета? Има ли начин омразата към къпането понякога да ти спаси живота? И други такива прости, но убийствени въпроси, поставя Роберто Бенини в един от най-големите шедьоври на европейското кино от края на миналото столетие.

Корчак (1990)

Korczak

Година: 1990

Държава: Полша | Германия | Великобритания

Линк към IMDB

Режисьор: Анджей Вайда

В ролите: Войчех Пшоняк, Ева Далковска , Тереза Будиш-Крижановска и др.

Резюме: Разказ за последните дни от живота на легендарния полски педагог Януш Корчак и героичната му саможертва при закрилата на еврейски сирачета по време на Втората световна война. Евреинът д-р Хенрик Голдшмит, по-известен с литературния си псевдоним Януш Корчак, е човек с високи принципи. Той не се бои да крещи по немските офицери и често трябва да бъде убеждаван да пази собствения си живот. Сиропиталището, в което работи, е поместено в едно тясно училище в гетото на Варшава и дава подслон на 200 бездомни деца. Прилагайки на практика експерименталните си педагогически методи, той установява нещо като детско самоуправление, в което редът и справедливостта силно контрастират на случващото се в света навън. Точно срещу училището десетки деца умират от глад и болести или са убивани всеки ден, а голите им тела лежат на улицата, без някой да смее да ги прибере. Кметът на гетото уверява Корчак, че сиропиталищата ще бъдат пощадени. Корчак събира храна и пари за сиропиталището от богатите евреи…

Якоб лъжеца

Jakob the Liar

Година: 1999

Държава: САЩ / Франция / Унгария

Линк към IMDB

Режисьор: Питър Касовиц

В ролите: Робин Уилямс, Алън Аркин, Армин Мюлер Щал, Боб Балабан

Резюме: Подчинени на железните правила на нацистките окупатори, евреите в Полша са подложени на глад, побои и нямат достъп до никаква информация. За да се противопостави на смазващата депресия и самоубийствата, обхванали гетото, Якоб Хайм (Робин Уилямс), измисляйки, че е конструирал радио, предава бюлетини, с които съобщава, че Съюзническите войски настъпват срещу нацистката напаст. Оптимизмът в гетото се възражда, духът на хората се повдига, германската военна машина засилва репресията, за да разруши митичното радио. Филмът е римейк на филм със същото заглавие – „Якоб Лъжецът” ( Jakob der Lugner http://www.imdb.com/title/tt0071688/ ),който е създаден през 1975 г. от ГДР и Чехословакия. И двата са създадени по новелата на Юрек Бекер(1937-1997)

Хлябът на живота

Edges of the Lord

Boze skrawki

Година: 2001

Държава: САЩ, Полша

Линк към IMDB

Режисьор: Юрек Богайевич

В ролите: Лиъм Хес, Уилям Дефо, Хейли Джоъл Озмънт

Резюме: Забележителна драма за ужасите на Холокоста, видяни през погледа на едно дете. Номинираният за “Оскар” Хейли Джоъл Озмънт /”Шесто чувство”, “Изкуствен интелект”/ се превъплъщава в ролята на 11-годишното еврейче Ромек, което трябва да се раздели със семейството си, за да не бъде изпратено в концлагер. Ромек заживява в дълбоката провинция на Полша, където мили фермери го приютяват и се грижат за него. Там момчето получава и покровителството на местния католически свещеник /в ролята – Уилям Дефо/. Катаклизмите, които обществото преживява, влизат в драматичен конфликт с въображаемия свят, в който детето иска да се скрие. Ромек и новите му приятели ежедневно стават свидетели, как влакове превозват хиляди хора към лагерите на смъртта. Малчуганите срещат избягали затворници, които нападат и разграбват малките ферми. Но цялата жестокост на света на големите не успява да отнеме любовта и грижата им един към друг, както и надеждата за един по-добър утрешен ден.

Бягство от Собибор

Escape from Sobibor

Година: 1987

Държава: UK, Yugoslavia

Линк към IMDB

Режисьор: Джак Голд

В ролите: Алън Аркин,Рутгер Хауер,Йоана Пакула,Хартмут Бекер,Курт Рааб и др.

Резюме: Това е история за бунта и най-голямото бягство от нацистки концлагер по време на Втората световна война ,станало през 1943г. в лагера на смъртта  Собибор.

Амин

Amen

Година: 2002

Държава: САЩ, Франция, Германия

Линк към IMDB

Режисьор: Коста Гаврас

В ролите: Мишел Рей, Улрих Тукур, Матю Касовиц, Улрих Мюе, Антйе Шмит, Раду Банзару, Йон Карамитру, Нина Прол, Марсел Юрес , Патрик Блосие, Габриел Спахиу, Маркус Херинг

Резюме: С темата за „колективната вина“ по време на фашизма се занимава и американският филм на Коста-Гаврас „Amen.” (2002) – зареден със силен изобличителен патос срещу лицемерието на църквата. Излизането на филма във Франция е съпроводено със скандал – стига се дори до съд по повод афишите на филма, на които католическият кръст се прелива в нацистка свастика. Този филм не е само за миналото, той касае темата за мълчанието и безразличието – и едното и другото са вечни. Филмът разказва за трагедията на Курт Герщейн-немски офицер,химик по професия и вярващ християнин,който по силата на обстоятелствата участвал в създаването на газовите камери и информирал за престъпленията на нацистите.Оставя едни от най-силните доказателства за престъпленията на нацистите по време на Холокоста- т.н. „Досие Герщейн”

Последният влак

Der letzte Zug

Година: 2006

Държава: Германия,Чехия

Линк към IMDB

Режисьор: Дана Ваврова, Йозеф  Вилсмайер

В ролите: Гидеон Буркхарт , Лена Байерлинг, Сибел Кикели

Резюме:  Филмът разказва за депортирането на жертвите на нацистите в концлагерите.Действието на филма се развива през 1943 г. когато група евреи от Берлин са натоварени на влак в последния си път , към едно място неизвестно на никого до този момент-Аушвиц.

Розенщрасе

Rosenstrasse

Година: 2003

Държава: Германия, Холандия

Линк към IMDB

Режисьор: Маргарете фон Трота

В ролите: Катя Рийман , Мария Шрадер , Мартин Файфел , Юрген Фогел , Юта Лампе , Дорис Шаде , Федя ван Хует , Юта Ваховяк , Ян Деклер

Резюме: Маргарете фон Трота е открила вдъхновението за дълбоко вълнуващия си филм “Розенщрасе” в малко известно събитие от историята на Германия. Съпрузите-евреи със съпруги-арийки са били защитени от депортиране в концентрационните лагери. Но по време на “окончателното прибиране” през зимата на 1943 г. много от тези защитени евреи внезапно са били откарани в център за задържане на Розенщрасе – улица в Берлин. В последвалия двуседмичен протест жените им накарали SS и дори самия Трети райх да отстъпят.

Несравнимата Фон Трота използва тези събития, за да разкаже въздействащата си история. Тя започва в наши дни в Ню Йорк, където възрастната Рут провежда бдение за наскоро починалия си съпруг. Дъщерята на Рут – 33-годишната Хана, наблюдава как у майка й настъпват изключителни промени и тя се обръща към еврейски традиции, които никога дотогава не е спазвала. Пристигането на далечна братовчедка подтиква обърканата Хана да се опита да научи нещо повече за миналото на майка си, пазено от нея дълги години като мрачна тайна. Тя заминава за Берлин и онова, което открива там, изважда на бял свят удивителната истина за годините, прекарани от Рут в разкъсваната от войната Германия.

Ане Франк – Цялата история

Anne Frank: The Whole Story

Година: 2001

Държава: САЩ, Чехия

Линк към IMDB

Режисьор: Роберт Дорнхелм

В ролите: Бен Кингсли, Хана Тейлър-Гордън, Татяна Блахер, Йоахим Крол и др.

Резюме: АНЕ ФРАНК(1929-1945) Родена е във Франкфурт на Майн на 12 юни 1929 г. в семейството на предприемач. Ранното й детство е преминало в уютна обстановка, в обкръжението на любовта на родителите, сестра й и роднини. През лятото на 1933 г. семейството и напуска Франкфурт и се преселва в Амстердам, където Ото Франк основал фирма за производство на хранителни продукти. Векове наред холандците давали убежище на преследваните по политически причини. През 1940 година немците окупирали Холандия и започнали да реализират антиеврейски мероприятия – залавяне на евреите и депортирането им в концентрационни лагери в Германия.

Холандски приятели на семейство Франк изградили вътрешна пристройка над стаите в една къща, която те обитавали в продължение на две години. Тук Ане Франк води своя дневник, който познават милиони хора по света.

На 4 август 1944 г. по донос скривалището е разкрито, Ане Франк и семейството й са депортирани. Оцелелият Ото Франк по-късно пише: “Есесовецът измъкна чантата и попита има ли в нея скъпоценности. Аз му отговорих, че там има само хартия. Той изхвърли документите и дневника на Ане на пода, измъкна кухненските сребърни съдове и свещници, които използвахме по време на празници и ги сложи в чантата. Ако беше взел дневника, тогава никой не би чул за моята дъщеря”.

Едва на 15 години, Ане умира през март 1945 година в концентрационния лагер Берген-Белзен, не дочаквайки само с няколко месеца края на войната.

“Дневникът на Ане Франк” е публикуван след войната и веднага става сензация. Впоследствие книгата е била преведена на 32 езика, а по-късно историята е пресъздадена чрез кино – и театрални постановки. Световната съвест била разбунена от трагичната история на обикновената еврейска девойка, с топла чувствителна душа, описвала превратностите на човешката съдба и заобикалящата я опасност.

Ане Франк и дневникът й са се превърнали в символ на милиони евреи, станали жертва на унищожителната расистка политика на националсоциалистите. Освен този филм за Ане Франк са създадени и други филми.С най-голяма известност е създаденият през 1959 г.- „Дневникът на Ане Франк” от режисьора Джордж Стивънс (The Diary of Anne Frank http://www.imdb.com/title/tt0052738/)

Европа Европа

Europa Europa

Година: 1990

Държава: Германия, Франция, Полша

Линк към IMDB

Режисьор: Агниешка Холанд

В ролите: Соломон Перел, Марко Хофшнайдер, Рене Хофшнайдер и др.

Резюме: Филмът разказва за младо момче, което скрива своя еврейски произход и се присъединява към германците през Втората световна война. Филмът е номиниран за Оскар за най-добър адаптиран сценарий през 1992г. Във филма е показан и оригиналният герой на тази история-Соломон Перел.

Довиждане деца

(Сбогом, момчета )

Au Revoir Les Enfants

Година: 1987

Държава: Франция

Линк към IMDB

Режисьор: Луи Мал

В ролите: Gaspard Manesse, Raphael Fejto, Francine Racette, Stanislas Carre de Malberg

Резюме: Завръщайки се в родината си, Луи Мал снима “Au revoir les enfants” (1987) / “Довиждане, деца” Филмът е базиран на събитията от детството му по време на Втората световна война. Това е затрогващ разказ за смелостта на група възпитатели в едно католическо училище в окупирана Франция, решили да скрият от нацистите няколко еврейски момчета и породилата се дружба между две от тях – французин и евреин.

Луи Мал е удостоен с много награди на европейски кинофестивали, някои от филмите му са номинирани за Оскар. През есента на 1943 година 11-годишният Жулиен Кентен с неохота се разделя със своята майка след ваканцията и поема към католическия пансион “Светия кръст” при отец Жан. Отличен ученик, Жулиен е обезпокоен от пристигането на също толкова ученолюбивия и стриктен Жан Боне. Двамата споделят една стая и си приличат – еднакво добри по математика и на пианото. Първоначално враждебни един към друг, след една игра със свалянето на флага, момчета се сприятеляват.  През една нощ Жулиен разкрива много опасна и лична тайна: истинското име на Жан е Кипелщайн – евреин, приютен в пансиона от свещениците заедно с други еврейски момчета под фалшива самоличност за прикритие. Тази свещеническа жертвоготовност и подкрепа е едниствената защита им защита. Но крехкостта на това щастливо същестуване е под постоянната заплаха на заобикалящото ги нацистко присъствие. За Деня на бащата Жулиен уговаря майка си да поканят Жан на ресторант с тях, където разбират, че неговият баща е бил собственик на завод, но вече нищо не е същото. И тази вечеря не минава без тревоги. По-опасни от нацистите се оказват френските им “сътрудници”. Междувременно, помощникът в кухнята Жозе е разкрит в кражба на училищните дажби от храна, които продавал на черния пазар. Той посочва някои свои съучастници, между които Жулиен и брат му Франоса. Отец Жан е много огорчен от тази несправедливост, уволнява Жозеф, но не издава другите ученици от страх да не засегне техните богати и влиятелни родители. За тази грешка ще платят с живота си невинните.  През една януарска сутрин на 1944 г. пансионът е посетен от гестапо. Претърсват стаите. В суматохата Жулиен неволно изоставя Жан. Другите две еврейски момчета са заловени и Жулиен разкрива предателството на Жозеф, който изпитва само презрение към неговата морална вина с думите: “Престани да бъдеш толкова благочестив. Това е война, момче”.  Офицерът от гестапо изобличава незаконните действия на отец Жан. Дори стига до обвинения  в слабост и недисциплинираност на френския народ. Жулиен е свидетел на отвеждането на  Жан, директора и другите две момчета  – завинаги! Съкрушени, децата успяват да извикат “Сбогом, отче”. Отец Жан им отговаря: “Сбогом, момчета! Доскоро!…

“Тази история е моята изповед в киното. Моята преданост и защита. Мой дълг беше да я разкажа още в първия си филм, но се колебаех, изчаквах…””Аз възстанових миналото, преследван от спомена и неумиращата истина”.Луи Мал.

Повече от 20 години след създаването му, автобиографичният филм на Луи Мал остава със същото въздействие: безспорен шедьовър на творец в киното с ранга на Юго и Зола в литературата!

Филмът е създаден по действителен спомен от детството на режисьора Луи Мал, посещавал Римокатолически колеж, близо до Фонтенбло. Един ден, той е свидетел на акция на гестапо, в която трима еврейски ученици и един учител са депортирани за Аушвиц. Директорът Люсиен Бюнел или отец Жак от Иисус е арестуван за укриването им и изпратен в концентрационния лагер в Маутхаузен заедно с други свещеници – антинацисти. Умира скоро след освобождаването на лагера от американската армия с отказ да напусне, докато и последният френски затворник не бъде репатриран. 40 години по-късно Яд Вашем посвещава своето заглавие “Справедливост между народите” на отец Жак. Луи Мал посвещава този филм на приятелството между “чужди” и предателството между “свои”. Голямата болка в сюжетите му от германската окупация на Франция е дейността – волна или неволна – на френските колаборационисти.

Награди и номинации:

Номинации “Оскар”, 25 награди и още 9 номинации:

Номинации “Оскар” за: най-добър чуждоезичен филм и оригинален сценарий на Луи Мал /1988/;

Награда от БАФТА за най-добра режисура на Луи Мал и 3 номинации за: филм, най-добър неанглоезичен филм и оригинален сценарий на Луи Мал /1989/;

Награда “Бодил” за най-добър европейски филм от Датските филмови награди в Копенхаген /1989/

Награда за най-добър чуждоезичен филм от Чикагската асоциация на филмовите критици /1989/;

7 награди “Сезар” за: най-добър филм, режисура и оригинален сценарий на Луи Мал, операторска работа на Ренато Берта, монтаж на Емануел Кастро, сценография на Уили Холт и звук /1988/;

3 награди “Давид ди Донатело” за: най-добър чуждоезичен филм, режисура и сценарий на Луи Мал /1988/;

Награда за най-добър сценарий на Луи Мал и 2 номинации за: най-добър филм и режисура от Европейските филмови награди /1988/;

Наградата за най-добър филм за Луи Мал от Френския синдикат на филмовите критици /1988/;

Номинация “Златен глобус” за най-добър чужодезичен филм /1988/;

Награда “Сребърна лента” за най-добър режисьор на чуждоезичен филм от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти /1988/;

Наградата за Чужодезичен филм на годината от Лондонския кръг на филмовите критици /1990/;

Наградата за най-добър чуждестранен филм от Лосанджелийската асоицация на филмовите критици /1987/;

Наградата в памет на френския критик Луи Делюк от професионалното жури за автора Луи Мал /1987/;

Награда “Златен лъв” за Луи Мал и 4 от специалните награди на Филмовия фестивал във Венеция /1987/….

Смелото сърце на Ирена Сендлер

The Courageous Heart of Irena Sendler

Година: 2009

Държава: САЩ

Линк към IMDB

Режисьор: Джон Кент Харисън

В ролите: Анна Пакуин, Марша Хардън, Горан ВишничКшиштоф Пиечински и др.   Резюме: “Смелото сърце на Ирена Сендлер” е биографичен филм, разказващ историята на полската активистка от Съпротивителното движение Ирена Сендлерова (Anna Paquin), която през Втората световна война като сътрудничка на варшавското Управление на здравеопазването и член на полската организация Съвет за помощ на евреите често посещава Варшавското гето, където следи за болни деца. Под това прикритие и с подправени документи тя спасява близо 2500 еврейски деца, които после са предадени на полски детски домове, в семейства или в манастири, за което е арестувана от нацистите…. Във филма е показана и самата Ирена Сендлерова

Списъкът на Шиндлер

Schindler’s List

Година: 1993

Държава: САЩ

Линк към IMDB

Режисьор: Стивън Спилбърг

В ролите:  Лиам Нийсън, Бен Кингсли и др.

Резюме: Описан е Холокоста, който води до смъртта на милиони евреи в цяла Европа по времето на Втората Световна Война. Оскар Шиндлер (Лиъм Нийсън) успява да спаси стотици хора, като използва изобретателността си и факта, че е роден германец. Интересен, разтърсващ филм… Самият филм е сниман на местата където са се развивали историческите събития.

Награди и номинации:

8 награди Оскар’93 – филм, режисура, адаптиран сценарий, операторско майсторство, монтаж, музика и сценография

3 награди Златен глобус – драма, режисура, сценарий

7 награди на Британска академия – филм, режисура, поддържащ актьор за Ралф Файнс, адаптиран сценарий, операторско майсторство, монтаж и музика

4 награди Национално общество на филмовите критици – филм, режисура, поддържащ актьор за Ралф Файнс и операторско майсторство

3 награди на Нюйоркска критика – филм, поддържащ актьор за Ралф Файнс и операторско майсторство

3 награди на Лосанжелиска критика – филм, операторско майсторство и сценография

Награда на Режисьорска гилдия на Америка – игрален филм Натрада на Сценарна гилдия на Америка – адаптиран сценарий

5 номинации за Оскар’93 – Лиам Нийсън, поддържащ актьор за Ралф Файнс, костюми, грим и звук

3 номинации за Златен глобус – драматичен актьор за Лиам Нийсън, поддържащ актьор за Ралф Файнс и музика

6 номинации на Британска академия – Лиам Нийсън, поддържащ актьор за Бен Кингсли, сценография, костюми, грим и звук

Номинация на Американско общество на операторите – игрален филм

 

Оставете коментар


Refresh© 2012

Scroll to top